Kelner ma wiele obowiązków, w tym najważniejszy – dbać o gości. Musi w poprawny sposób zająć się przybyłymi do restauracji klientami, od momentu ich wejścia do lokalu, aż do wyjścia. To jednak nie ogranicza się tylko do podawania dań i odbierania pustych talerzy. Ważny jest tutaj kelnerski savoir vivre oraz szeroko rozumiany kontakt z gościem. Kelner musi wskazać stolik, podać menu, a także w niektórych przypadkach doradzić klientowi w kwestii wyboru dania oraz dbać o atmosferę restauracji, np. poprzez zadawanie gościom pytań. Potrzebne jest zatem, by osoba na takim stanowisku znała wszystkie pozycję z karty, inaczej nie będzie potrafiła odpowiedzieć klientowi na nurtujące go pytania o skład czy alergeny.
Zasady, których kelner musi przestrzegać
Praca jako kelner to przede wszystkim wielozadaniowość, a do tego warto przestrzegać zasad kelnerstwa. Kelner przede wszystkim powinien cechować się subtelnością i zaangażowaniem w dobrą atmosferę w restauracji. Powinien być miły, uśmiechnięty oraz otwarty na ludzi, by goście chcieli wracać do lokalu. Warto też, by kelner miał poczucie humoru oraz wzbudzał zaufanie. To na pewno pomaga w utrzymaniu dobrej atmosfery oraz zadowoleniu gości. Wizytówką kelnera jest jego strój. Jest pierwszą osobą, którą widzą wchodzący do lokalu goście, więc powinien mieć czysty, schludny wygląd, zadbane włosy, dłonie i paznokcie oraz wyprasowany strój. Jedną z głównych zasad jest także poprawne ułożenie naczyń i sztućców. Tego typu rzeczy kelner może nauczyć się na kursie kelnerskim. Ważne jest by osoba pracująca na tym stanowisku była dobrze zorganizowana i w sprawny sposób obsługiwała gości. Dobrze też jeśli zna języki obce, ponieważ w większych miastach jest wielka szansa, że do restauracji zawita osoba, która nie mówi w języku polskim. Kelner nie powinien przede wszystkim spożywać alkoholu i palić papierosów w pracy, jeść przy gościach oraz opuszczać swoje stanowisku bez poinformowania przełożonego. Najlepiej jeśli jest ciągle w zasięgu wzroku gości, by ci byli w stanie w każdym momencie poprosić go o rachunek czy zadać jakieś pytanie.
Kelner to nie jest tak łatwy zawód jakby się mogło wydawać. To wielka odpowiedzialność, ale też duży prestiż. To także wiele obowiązków, a przy tym przestrzeganie zasad kelnerstwa i posługiwanie się kelnerskim savoir vivrem. To z pewnością wymagająca praca, ale dzięki niej można bardzo wiele się nauczyć. Kelner do zawód niedoceniany w dzisiejszych czasach, który ma ogromne tradycje i jeszcze przez długi czas będzie na niego zapotrzebowanie.