Eventy plenerowe cieszą się niezwykłą popularnością, gdyż są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych imprez organizowanych w lokalach. Pozwalają cieszyć się nie tylko wyborowym towarzystwem, ale także świeżym powietrzem i atrakcyjną scenerią. Co zatem jest niezbędne, aby impreza w plenerze była udana i zachwyciła wszystkich gości?
Namiot cateringowy doskonały
O powodzeniu przyjęcia decyduje nie tylko lokalizacja imprezy, ale także warunki, które zapewnimy swoim gościom. Najważniejszą kwestią jest więc dobór odpowiedniego namiotu, który uchroni jedzenie przed silnym deszczem czy intensywnym promieniowaniem słonecznym. Namioty cateringowe to niezaprzeczalny must have każdej imprezie plenerowej. Udane przyjęcie na łonie natury nie odbędzie się bowiem bez zimnej płyty i ciepłych dań serwowanych bezpośrednio do stolika.
Namioty cateringowe wykonane są zazwyczaj z wytrzymałych i wodoszczelnych materiałów, które są jednocześnie odporne na promieniowanie UV. Szeroki wybór gramatury poszyć pozwala wybrać model odpowiedni do panującej temperatury, wilgotności czy nasłonecznienia. Namioty cateringowe mają różne kształty, układy, a nawet wersje kolorystyczne. Bez trudu można dobrać odpowiedni model do charakteru eventu. Montaż i demontaż takiego namiotu nie jest zbyt skomplikowany.
Zalety namiotów cateringowych
Namiot cateringowy doskonale chroni jedzenie przed silnym wiatrem, ulewnym deszczem, nadmiernym nasłonecznieniem czy po prostu ziarenkami piasku lub spadającymi liśćmi. Oprócz tego zapewnia odpowiednią temperaturę i świeżość potrawom i napojom. Niewątpliwie jedną z największych zalet namiotów cateringowych jest niski koszt ich zakupu. Ponadto tego typu namiot jest na tyle uniwersalny, że można go zamontować praktycznie w każdym miejscu. Namioty stwarzają też niepowtarzalny klimat i przyjemną atmosferę, której nie odnajdziemy w żadnym innym budownictwie.
Jak wyposażyć namiot cateringowy?
Aby namiot cateringowy mógł odpowiednio spełniać swoje funkcje, warto zadbać o niezbędne wyposażenie. Jednym z niezbędnych elementów są meble cateringowe, dzięki którym goście będą mogli wygodnie spożywać przygotowane potrawy. Jeżeli grunt, na którym stoi namiot jest wyjątkowo niestabilny, warto pomyśleć też o modułowych podłogach, zapewniających komfort i bezpieczeństwo. Przydatny może okazać się też wydajny system klimatyzacji.
Dobór mebli cateringowych
Z racji tego, że meble cateringowe są silnie eksploatowane i często transportowane, warto wybierać modele lekkie, a zarazem bardzo wytrzymałe. Dobrym rozwiązaniem są meble wykonane z tworzyw sztucznych. Są one higieniczne, łatwe w czyszczeniu oraz bardzo trwałe. Dobrze, aby meble cateringowe nie zajmowały zbyt wiele miejsca i były łatwe w ewentualnym przechowywaniu. Dobrze zaprojektowane meble cateringowe usprawniają pracę obsługi, a dodatkowo znakomicie służą wszystkim gościom. Design stołów i krzeseł powinien być oczywiście odpowiednio dobrany do okoliczności imprezy. Inne meble sprawdzą się zatem w przypadku imprezy firmowej, a inne modele będą stosowne na przyjęcie weselne. Jeżeli posiadamy duży namiot cateringowy, warto zastanowić się nad stołem okrągłym, który zapewni gościom dostęp do dań z każdej strony. Stoły prostokątne można natomiast postawić pod ścianą. Prostokątny kształt stołów jest bardzo uniwersalny i sprawdzi się na każdej imprezie. Wybierając stół, należy także zwrócić uwagę na jego konstrukcję i stabilność. Oprócz swobodnego dostępu do potraw stół powinien zapewniać też bowiem maksymalne bezpieczeństwo. W każdym przypadku namiot cateringowy ułatwi organizację wydarzenia. Warto podkreślić, że namioty i meble cateringowe sprawdzają się zarówno w przypadku osób prywatnych, jak i firm z branży gastronomicznej.