Wielu dąży do szczupłej sylwetki, inni chcą ją utrzymać pomimo upływu lat, jeszcze inni starają się prawidłowo odżywiać ze względu na kwestię zdrowotną. Bardzo popularne od pewnego czasu stały się produkty light. Czym są produkty spożywcze typu light, czy są zdrowe i jakich ważnych składników odżywczych może zabraknąć w naszej diecie?
Produkty light w diecie odchudzającej
Wiele osób kupuje produkty light z myślą, że pomogą im zrzucić zbędne kilogramy. Czym dokładnie one są? Produkty light to produkty o obniżonej wartości energetycznej. Zgodnie z prawem są to produkty, których wartość energetyczna jest o 30% mniejsza od tradycyjnego produktu. Jako że podstawą utraty masy ciała jest ujemny bilans energetyczny, produkty light są chętnie wybierane przez osoby przebywające na diecie. Jednak okazuje się, że nie do końca jest to dobry wybór. Składy produktów light charakteryzują się kilkoma głównymi cechami. Najczęściej produkty te zawierają:
- większą ilość wody
- mniej tłuszczu
- więcej konserwantów
Produkty light, poprzez usunięcie z nich najczęściej tłuszczu, pozbawione zostają nie tylko tego ważnego składnika, ale wraz z nim również rozpuszczalnych w tłuszczu witamin, takich jak A, D i E. Usunięcie tłuszczu z wielu produktów (między innymi z serów) powoduje mniejsze wykorzystanie innych składników, np. wapnia, który do dobrego przyswajania potrzebuje witaminy D. Tak więc ciągłe bazowanie w swojej diecie na produktach light to prosta droga do niedoborów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin. Co więcej, produkty o obniżonej zawartości w tłuszczu są mniej… smaczne, jako że tłuszcz jest nośnikiem smaku w naszym pożywieniu.
Co zostaje dodawane w miejsce odjętego tłuszczu? Najczęściej produkt uzupełniany jest wodą, cukrem oraz substancjami zagęszczającymi. Zwiększona zawartość wody w produktach light skutkuje mniejszą trwałością, wobec czego dodawane są również konserwanty. Zatem uwaga! Nie każdy produkt nazwany „light” lub „fit” będzie dobrym wyborem przy diecie odchudzającej.
Czytajmy etykiety!
Chcąc dokonywać świadomych wyborów, musimy uważnie czytać etykiety, na których producenci muszą umieścić niezbędne informacje o produkcie. Często do dietetycznych produktów zamiast zwykłego cukru (sacharozy) zostaje dodawana fruktoza lub, co gorsza, niezdrowe substancje słodzące. W takim wypadku indeks glikemiczny jest co prawda niższy, jednak wartość energetyczna zostaje taka sama! Substancje słodzące, takie jak aspartam czy acesulfam K mogą powodować odczyny alergiczne, działać przeczyszczająco, powodować rozdrażnienie, a także bóle mięśni i głowy.
Prawdziwe zwodniczymi produktami typu light są słodycze, takie jak czekolady i batony. Często cukier w takich produktach zostaje zastąpiony nic nie wnoszącymi dobrego słodzikami, tłuszcz natomiast usunięty, a w jego miejsca trafiają zagęszczacze, konserwanty i chemiczne utrwalacze. Jeśli jesteśmy na diecie i szukamy wartościowego zamiennika słodyczy, z pewnością dobrym wyborem będą np. suszone owoce, które dostarczą naszemu organizmowi cennej siarki, błonnika, a ochronią go przed „bombą” cukrową.
Będąc na diecie odchudzającej, bardzo ważne jest zadbanie o dostarczenie organizmowi wartościowych składników, przy jednoczesnym zmniejszeniu przyjmowanych kalorii w ciągu dnia. Produkty light nie są dobrym wyborem, jeśli chcemy skomponować zdrową dietę. Pamiętajmy o tym, uważnie czytając etykiety i dokonujmy świadomych wyborów.